Nordenfjords Håndbryg
Få de skøre historiere bag de dejlige Nordenfjords Håndbryg

Historien bag vores BSA


BSA fra Nordenfjords Håndbryg
En BSA fra Nordenfjords Håndbryg bør nydes med varme tanker for det enkle her i livet

Dengang skakklubben drattede omkuld til Open by Night
Første skud på vores BSA blev brygget til det lokale Open by Night. Per Anders fra maskinstationen havde været til noget lignende events helt ude i Moseby, så det skulle vi da også prøve her ved os. Købmanden var med på ideen. Og brevdueforeningen, folkedanserne og fodboldklubben lavede tombola – så selvfølgelig støttede vi op og lovede at lave en fin og stærk øl, der kunne sætte fut i festen. Skakklubben ville lave opvisningskamp, men ingen af dem kunne rigtig samle sig om spillet, så det blev aflyst. Det havde dog absolut intet at gøre med vores BSA. Absolut intet!

Prøvebrygget der gik galt – eller ikke gjorde det
Ideen var lidt at slå to-tre fluer med ét smæk: 1) Prale med Nordenfjords Håndbryg og 2) fortælle, at man ikke behøver det vilde grej for at håndbrygge øl. Altså stillede vi op under Renés pavillontelt med en elgryde og en køkkensi, rengøringsmiddel og en gærspand. Foruden råvarer og masser af smagsprøver. Planen var at lave et første prøvebryg på vejen til, hvad der skulle blive en god vinterøl: Velsmagende, let krydret med en god sødme og en pæn alkoholprocent. Og det var så sådan cirka dér, det hele gik galt. Hvis man kan sige det sådan.

Håndbryggere af gudernes nåde
Planen var jo, at vi skulle udvikle videre på det første prøvebryg. Men da vi, flere måneder efter, smagte det færdige øl, faldt vi alle bagover af bar benovelse. For smagen var præcis, som vi havde drømt om.

Det var sådan set både godt og skidt. Godt, fordi vi nu bare kunne producere ud fra den gældende opskrift – skidt, fordi vi så ikke fik en række prøvebryg, hvor vi kunne hygge os med at smage og kloge os gennem lange aftener med flotte ord om smag og behag. Det er jo i virkeligheden den vigtigste grund til, vi selv brygger øl. Men altså, det bryg vi skabte Open by Night på et meget minimalistiske anlæg, det holdt bare. Det er næsten til at blive religiøs af.

Sødme, styrke og let krydret
Belgian Strong Ale – BSA – fra Nordenfjords Håndbryg er rund og blød med god sødme fra malten. Den høje alkoholprocent giver den også et venligt bid på tungen. Hvis man smager rigtig godt efter, finder man også noter af hasselnødder, figner og karamel.

Den er en oplagt øl til at forsøde de mørke vinteraftener og -dage. Både til højtiderne med den gode, traditionsrige mad, og til mere ydmyge stunder, mens vind og vejr rusker i tagpappet og du spekulerer på, om du mon fik lukket døren til udhuset godt nok.


Teknik for nørderne


Malt: Pale Ale, Cara Crystal, Special B
Humle: Perle, Tettnang, Fuggle
Gær: Belgisk alegær
IBU: 35
Vol.: 8,8%